Brukenthal: Sculptura ”Cap de copil” a lui Constantin Brâncuși a ajuns în SIGURANȚĂ la Sibiu

Sculptura „Enfant” (Bust de copil), primul bust de copil semnat de Constantin Brâncuși, a ajuns în siguranță la Sibiu, unde ca fi expusă publicului în premieră începând din acest weekend. Expoziția temporară ”Brâncuși la Brukenthal” va avea loc la Palatul Brukenthal, în perioada 5-27 aprilie, cu tururi ghidate nocturne.
”Cu sprijinul Jandarmeriei Române Sibiu bustul Cap de copil al lui Constantin Brâncuși a ajuns în condiții de maximă siguranță si protecție la Muzeul Național Brukenthal”, a anunțat conducerea Muzeului Național Brukenthal, pe pagina de socializare.
Lucrarea a fost adusă de la București, respectiv de la Galeriile ARTmark, sub pază militarizată.

Expoziția ”Brâncuși la Brukenthal, care a fost posibilă doar cu sprijin privat substanțial pentru asigurare și transport, include și fotografii, desene și litografii.
Biletele pentru expoziția ”Brâncuși la Brukenthal” se pot achizționa online, pe iabilet.ro, la prețul de 30 de lei, cu tarif redus pentru elevi, studenți și pensionari.
Lucarea „Enfant” (Bust de copil), prima sculptură dintr-o serie dedicată copiilor și realizată de marele artist român în 1906, după ce s-a stabilit la Paris, a fost achiziționată de la artist de pictorul Ștefan Popescu. Sculptura a circulat în colecții private, iar în 2018, la Sothebyʼs, în Londra, un colecționar român a achiziționat- o și a adus-o în România.

Potrivit muzeului, sculptura a fost achiziționată de la artist de pictorul Ștefan Popescu, a circulat în colecții private, iar în 2018, la Sothebyʼs, în Londra, un colecționar român a achiziționat- o și a adus-o în România.
Deținătorul lucrării modelată în ghips de marele artist român a fost de acord ca anul acesta să expună opera la Brukenthal.
”Bust de copil, prima sculptură din această serie, este un ghips patinat pe care artistul l-a prezentat la Salonul de Toamnă din Paris, în 1906. O fotografie semnată de Brâncuși pe care el notează titlul «L’Enfant» (Salon de 1906 Paris) marchează această realizare care devine foarte importantă în evoluția lui, pentru că, la această dată, este remarcat de membrii juriului: Rodin, Bourdelle, Maillol și Medardo Rosso – acesta din urmă fiind foarte sensibil la redarea psihologiei copiilor. După o lungă serie de busturi de persoane din anturajul său parizian, unele fiind cunoscute doar prin fotografiile de atelier, Brâncuși sculptează busturi de copii pe care, probabil, i-a observat în Place Dauphine, unde tocmai se instalase în octombrie 1905. Aceste lucrări sunt pentru el exerciții ce evocă normele formării sale la Școala Națională de Arte Frumoase din București și care-i permit să participe la expozițiile de grup și la Saloanele de Sculptură din Paris”, menționează într-un comunicat al Muzeului Brukenthal Doina Lemny, istoric de artă, cercetătoare specializată în opera sculptorului Constantin Brâncuși.
Lucrarea „Bust de copil” va fi expusă la Platul Brukenthal din Sibiu în perioada 5-27 aprilie și va putea fi văzută zilnic, de luni până duminică, în intervalul orar 10:00-18:00.