stiridesibiu.ro

Știri de Sibiu > Știri

Directorul Brukenthal, despre proiectul ”Școala la muzeu”, unic în țară: Un exemplu de gândire sănătoasă nu doar pentru prezent, cât mai ales pentru viitor

scoala la muzeu - sibiu - Muzeu Brukenthal- Muzeu ASTRA - unic - cursuri la muzeu- Alexandru Chituță 28.03.2025

Programul ”Școala la muzeu”, primul din țară prin care elevii vor face ore în muzee, este ”un exemplu de gândire sănătoasă nu doar pentru prezent, cât mai ales pentru viitor”, spune managerul Muzeului Național Brukenthal. Elevii din Sibiu vor face în următoarele trei luni cursuri la Muzeul Brukenthal și Muzeul ASTRA, respectiv din 1 aprilie până la finalul anului școlar, iar Primăria Sibiu va acoperi costul biletelor de acces, potrivit proiectului aprobat la finalul lunii martie de Consiliul Local (CL) Sibiu.

Pentru prima dată în România, copiii vor face ore de istorie și dirigenție la cele două mari muzee din Sibiu, după modelul orașelor occidentale.

”Este un proiect unic la nivelul României și sper ca acesta să fie un model și pentru alte administrații locale. Este un exemplu de gândire sănătoasă nu doar pentru prezent, cât mai ales pentru viitor.(...) Sigur, în municipiul Sibiu funcționează două dintre cele mai importante muzee de pe teritoriul României, și nu numai. Atunci când mergem la muzee învățăm și descoperim lucruri despre trecut și viitor, știință, artă și culturi, oferind oportunități educaționale unice. Deoarece copiii au ocazia să compare operele de artă dintr-o expoziție, să încerce noi experimente în muzeele interactive și să își lărgească baza de informații, o singură vizită la un muzeu le îmbunătățește capacitatea de a-și forma propriile opinii și perspective asupra istoriei, științei sau artei. Un studiu publicat în The New York Times a arătat că elevii care vizitează muzee au abilități mai puternice de gândire critică. Muzeele îi încurajează pe copii să compare și să analizeze ceea ce văd, aud, ating și experimentează în jurul lor”, a transmis Alexadru Chituță.

copii- brukenthal - sibiu - muzee

Directorul Brukenthal-ului a subliniat că vizitele cu copiii la muzee dezvoltă gândirea critică și îi ajută să inteleagă mai bine informațiile.

”Un muzeu de artă, de exemplu, îi va ajuta să își dezvolte gândirea critică cu privire la stilurile, tehnicile și subiectele artistice ale diferitelor perioade și artiști. Adulții pot contribui la acest proces prin implicarea în conversații care facilitează învățarea. Copiii se bazează prea mult pe Internet, iar acest lucru poate fi uneori o problemă. Copiii mici nu au abilitățile necesare pentru a distinge informațiile corecte de știrile false și pentru a identifica site-uri credibile de pe care să obțină informații. Informațiile din surse nesigure afectează negativ performanța academică și viața în general. Copiii învață prin întrebări și răspunsuri, iar muzeele sunt locul ideal pentru ca cei mici să își antreneze curiozitatea și să descopere o mulțime de lucruri noi”, a mai spun Chituță.

În cadrul programului ”Școla la muzeu” vor benefica de acces gratuit ala muzeu aproximativ 23 de mii de copii din Sibiu.

Primăria Sibiu susține cu aproximativ 336 de mii de lei de la bugetul local accesul elevilor pentru ore la Muzeul ASTRA și Muzeul Național Brukenthal.

muzeu astra - sibiu - scoala la muzeu


Implementarea programului se va face prin intermediul Serviciului Public Școli și cele două muzee, care vor asigura gratuit personal specializat pentru ghidarea elevilor și desfășurarea orelor în singuranță pentru copii.


”Este un mare pas înainte pentru educația copiilor și valorificarea patrimoniului muzeal al Sibiului. Prin acest proiect, Sibiul devine primul oraș din România în care elevii vor beneficia de ore, la diferite discipline, desfășurate în muzee, la care vor participa profesori și muzeografi, plata biletelor de intrare fiind făcută de către Primăria Sibiu. Este anul în care elevii sibieni vor avea aceleași facilități și posibilități de formare a competențelor, prin pedagogie muzeală, ca și elevii din Londra, spre exemplu. Un nou proiect de succes după „Ora de sport la înot”!”, a transmis consilierul local Constantin Dincă (AUR), cel care a lansat propunerea concretizată în proiectul inițiat de primarul Astrid Fodor.

Muzeul “ASTRA”, situat în Pădurea Dumbrava Sibiului, este amenajat pe o suprafață de 96 de hectare și deține în patrimoniu peste 400 de case, anexe gospodăreşti şi instalaţii tehnice reprezentative pentru vieţa rurală de pe întreg cuprinsul ţării. Este cel mai mare muzeu în aer liber din din sud-estul Europei și găzduiește anul sute de evenimente educative, târguri tradiționale, concerte și concursuri școlare.


”Școala la muzeu” este al doilea program educațional susținut cu finanțare de la bugetul local al Sibiului, după “Ora de sport la înot”, implementat în 2024, prin care s-au alocat 1,5 milioane de lei pentru cursuri de înot gratuite pentru elevi, la complexul Aria Aqua Park.

Publicitate
tall
Publicitate Google
Acest site foloseste cookies pentru a imbunatatii experienta cititorilor. Vezi aici Politica de Cookies. Citeste si Politica de Confidențialitate pentru a intelege cum folosim datele personale.