Dr. Ciprian Băcilă: Sănătatea mintală a devenit o prioritate în România și bolnavii psihiatrici nu mai trebuie stigmatizați

Sănătatea mintală a devenit o prioritate în România iar bolnavii psihiatrici nu mai trebuie stigmatizați, ci susținuți de societate, a avertizat dr. Ciprian Băcilă, președintele Asociației Române de Psihiatrie și Psihoterapie (ARPP), la Congresul Național de Psihiatrie care a reunit la Sibiu sute de specialiști din țară și străinătate.
”În cadrul congresului, am explorat noi perspective asupra sănătății mintale, am discutat despre progresele în diagnostic și tratament și ne-am consolidat convingerea că numai prin colaborare putem oferi pacienților noștri, cele mai bune îngrijiri. Într-o lume în continuă schimbare și instabilitate, provocările în domeniul sănătății mintale sunt tot mai complexe. Însă împreună, ca specialiști în domeniul sănătății mintale, avem puterea de a transforma sistemele, de a combate stigmatizarea și de a crea un viitor mai bun pentru pacienți. Societatea va trebui să ne fie partener și să înțeleagă că sănătatea mintală a devenit o prioritate în România și bolnavii psihiatrici nu mai trebuie stigmatizați. Tocmai de aceea acordăm o mare atenție pregătirii viitorilor specialiști, iar în județul Sibiu, la Păltiniș, în perioada 20-26 iulie 2025 se va organiza singura școala de vară de psihofarmacologie din țară ”, a transmis Ciprian Băcilă, care este și directorul medical al Spitalului Clinic de Psihiatrie „Dr Gheorghe Preda” din Sibiu.
Raportat la nevoile paicenților, fosta președintă a ARPP, dr. Doina Cosman, a remarcat că în România început reforma în domeniul sănătății mintale, pentru integrarea în sistemul medical internațional, însă fără mai este de lucru la coerență.
” Eu zic că suntem deja la nivel european, dacă nu mondial. Cunoaștem foarte multe elemente din psihiatria mondială, practicăm multe tratamente care se practică și în întreg mapamondul și cred că, cel puțin la nivel de intenție facem lucruri bune. Ce ne lipsește? Ne lipsește totuși un plus de coerență din partea programelor și sistemului sanitar, dar cum se tot anunță reforma în sistemul sanitar, iată că s-a ajuns la pași decisivi pentru reforma sănătății mintale și mă refer la faptul că, Centrul Național de Sănătate Mintală și Luptă Antidrog a ajuns să cumuleze, să adune, să inventarieze toate centrele de sănătate mintală”, a declarat Doina Cosman.
Peste 900 de specialiști din țară și străinătatea au participat, în perioada 19-22 martie, la cea de-a IX-a ediție a Congresului Național de Psihiatrie de la Sibiu.