Eugen Iordănescu, trimis în judecată în dosarul ”CCIA Sibiu”; Miza, concursurile pentru CA -ul Aeroportului

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a directorului executiv al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Sibiu, Eugen Iordănescu, pentru dare de mită și folosire a influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în dosarul ”CCIA Sibiu”. Din același dosar a fost disjunsă o altă cauză penală privind infracţiunile de delapidare, complicitate la delapidare şi spălare a banilor.
”Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu din data de 16.05.2023 s-a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului ”, a declarat prim procuror adjunct Ruginosu Mihaela, în calitate de purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu.
Faptele de corupție care este acuzat Iodănescu au legătură ”cu procedura de ocupare a unor funcţii de conducere în cadrul Aeroportului Internațional Sibiu”, el făcând parte la vremea respectivă din Comisia de Selecție stabilită de Consiliul Județean Sibiu.
CJ Sibiu despre selecția CA-ului de la Aeroportul Sibiu, vizată de o anchetă a Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu
Directorul CCIA Sibiu este acuzat de ”folosire a influenței sau autorității sale de către o persoană ce deține o funcție de conducere de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite”, dare de mită și folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, precizează procurorii sibieni.
Procurorii sibieni au dispus, prin același rechizitoriu, soluţii de disjungere a cauzei în vederea completării urmăririi penale cu privire la comiterea unor infracţiuni de delapidare, complicitate la delapidare şi spălare a banilor, se mai menționează în comunicat.
În octombrie 2022, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu au ridicat măsură controlului judiciar impusă timp de aproximativ 11 luni directorului executiv al CCIA, după ce judecătorii Tribunalului Sibiu au ridicat interdicția dată lui Iordănescu de-a merge la sediul Camerei și de a nu lua legătura cu unul dintre martori.
Iordănescu a revenit în septembrie 2022 la concucerea Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Sibiu, în funcția de director exceutiv, urmare a deciziei Tribunalului Sibiu de ridicare parțială a interdicțiilor impuse în dosar.
Citește și: TS: Fostul director al CCIA Sibiu are interdicție să comunice cu peste 30 de persoane
Inițial, instanța de judecată a dispus în cazul lui Iordănescu, la cererea Parchetului, interdicția de-a lua legătura cu peste 30 de persoane, printre care și reprezentanții CCIA Sibiu, și dispoziția de retragere din Consiliile de Administrație (CA) de la Aeroportul Sibiu și Drumuri și Poduri.
În decembrie 2021, Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu a început cercetarea penală împotriva a 3 persoane din conducerea (CCIA) Sibiu suspecte de delapidare și trafic de influență. Alte 35 de persoane din Sibiu și București au fost duse atunci la audieri cu mandate de aducere, după 13 percheziții solicitate de procurorii sibieni.