MIPE a lansat apelul pentru finanțarea construcției de noi spitale; Sibiul are nevoie de 500 de milioane de euro

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a lansat vineri apelul de proiecte penttru construcția noi de spitale, modernizare, extindere și dotare, în cadrul Programului Național de Investiții în Infrastructura Unităților Spitalicești. Bugetul total alocat este de 13 miliarde lei, din care 7,3 miliarde de lei (1,4 milioane euro) sunt pentru proiecte precum cel al noului spital județean al Sibiului, care este estimat la aproximativ 500 de milioane de euro.
”Programul urmărește o mai bună distribuție a infrastructurii de sănătate între regiuni și județe, creșterea accesului populației la servicii medicale de calitate, creșterea eficacității serviciilor medicale, o mai bună adaptare a infrastructurii la noile cerințe tehnologice și de asigurare a unor circuite funcționale și eficiente”, a precizat MIPE.
Bugetul alocat pentru finanțarea spitalelor din țară este de 13 miliarde lei, din care:
- 2,1 miliarde lei sunt destinate pentru spitale orășenești și municipale/municipale de urgență;
- 7,3 miliarde lei pentru spitalele județene/județene de urgență, spitalele de specialitate, spitalele clinice și clinice de urgență;
- 500 mil. lei pentru unități sanitare finanțate prin proiecte derulate prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 și prin Programul Operațional Regional 2014-2020, care au fost declarate nefinalizate la data de 31.12.2023 și care nu sunt etapizate prin programele aferente perioadei de programare 2021-2027 sau finanțate prin PNRR
- 3,25 miliarde lei pentru unități sanitare publice care au fost aprobate pentru finanțare din PNRR de către Ministerul Sănătății în calitate de coordonator de reforme și investiții pentru componenta 12).
Proiectele se pot depune începând cu data de 1 noiembrie, până la data de 2 decembrie.
Proiectul noului spital al Sibiului, estimat la 500 de milioane de euro
Consiliul Județean (CJ) Sibiu primit în luna octombrie de la Ministerul Sănătății avizul de oportunitate privind finanțarea proiectului noului spital cu fonduri din ”Programului național de investiții în infrastructura unităților spitalicești”, după ce anul trecut a fost exclus de la finanțare din PNRR din cauza valorii prea mari.
În ultimele luni s-au acutizat controversele între CJ Sibiu și reprezentanții Guvernului în privința finanțării noului spital al Sibiului și a stadiului în care se află identificarea sursei de finanțare, după ce s-a pierdut inclusiv contractarea construtorului, prin expirarea perioadei de atribuire, urma a excluderii de la finanțarea din PNRR.
Ciolacu despre proiectul noului spital al Sibiului: Nu e sustenabil, nu are cine lucra; Câciu: Dăm drumul la ghiduri
Proiectul Sibiului, estimat la 500 de milioane de euro în varianta gândită de conducerea CJ Sibiu, nu este este unul sustenabil din cauza valorii prea mari și a lipsei de personal, însă va avea finanțare într-o formulă nouă, redimensionată, a afirmat la începutul lunii septembrie, în conferință de presă la Sibiu, premierul Marcel Ciolacu, în ciuda asigurărilor date de administrația județeană că proiectul nu a fost modificat.
Pe de altă parte, CJ Sibiu și-a menținut poziția cu privire la faptul că singurul proiect pe care îl susține și pentru care se fac în continuare demersuri pentru finanțare este cel inițial - proiectat pentru Calea Șurii Mici, fără să ia în calcul vreo redimensionare.
CJ vrea asociere cu Primăria Sibiu pentru finanțarea noului spital; Cîmpean după afirmațiile lui Ciolacu: Dacă proiectul ar fi fost acceptat, lucrările puteau fi demarate
Administrația județeană a pierdut în iunie 2024 contractul cu compania CON-A pentru construcția noului spital din cauza expirării termenului de atribuire, în lipsa obținerii finanțării blocată de Guvern în cursul anului trecut.
Contractul de execuție a fost atribuit în iunie 2023, pentru suma de 428 de milioane de euro, fără TVA, cu clauză suspensivă inclusă, până la obținerea finanțării. Doar că termenul de un an a expirat, timp în care nu s-au găsit însă banii necesari pentru începerea lucrărilor iar contractul a fost pierdut.
La nici o lună după pierderea contractului cu constructorul contractat de Consiliul Județean pentru ridicarea spitalului, Guvernul a aprobat demararea programului de investiţii în infrastructura medicală, în valoare de 13,25 miliarde de lei.
Mai exact, după ce în decembrie 2023 Guvernul condus de Marcel Ciolacu a exclus de la finanțare prin PNRR proiectul spitalului din Sibiu, pe motiv că valoarea este prea mare, în iulie 2024, la mai puțin de o lună de la data în care autoritățile sibiene au pierdut contractarea lucrărilor, s-au deblocat ghidurile de finanțare pentru noi spitale.