stiridesibiu.ro

Știri de Sibiu > Știri

MountResilience: Pajiști montane restaurate în zona Păltiniș; pentru revitalizarea terenurilor degradate s-au folosit drone (VIDEO)

Pajisti montane -  MountResilience -  Păltiniș- Muntii Cindrel - Sadu - Sibiu 12.12.2024

O suprafață de aproximativ 3 hectare de pajiști din Munții Cindrel, zona Păltiniș, județul Sibiu, a fost indrodusă anul acesta într-un proiect pilot de restaurate prin supraînsămânțare, urmând ca în primăvara 2025 cercetarea să se extindă pe alte 40 ha. Întreținerea pajiștilor puse în pericol de schimbările climatice și abandonarea practicilor tradiționale are ca scop revitalizarea terenurilor degradate și creșterea biodiversității, în cadrul proiectului european MountResilience la demonstratorul regional de la Râu Sadului.


Lucrările de restaurare a zonelor montane se fac de către specialiștii Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Montanologie din Cristian (ICDM) și Holland Farming Agro.

”Au fost inițiate acțiuni de supraînsămânțare și fertilizare pe o suprafață pilot de aproximativ 3 hectare, urmând ca în primăvara 2025 cercetarea să se extindă pe alte 40 ha. Aceste intervenții vizează identificarea și evaluarea celor mai potrivite amestecuri de ierburi furajere pentru zona montană, ținând cont de condițiile specifice de temperatură, umiditate, precipitații și potențial nutritiv al solului”, se menționează într-un comunicat remis StirideSibiu de coordinatorii proiectului MountResilience.

Pentru revigorarea unui hectar de pajiște s-au folosit peste 60 kg de semințe și aproximativ 200 de kg de îngrășământ bio-convențional iar în timpul lucrările s-au făcut cu ajutorul dronelor.



”Supraînsămânțarea s-a realizat cu amestecuri de semințe adaptate condițiilor montane, rezistente la schimbările climatice și capabile să susțină flora și fauna locală. Printre speciile utilizate se numără Festuca arundinacea, Lolium perenne, Trifolium repens și Dactylis glomerata, cu o normă de însămânțare de 65 kg/ha. Fertilizarea a inclus aplicarea unui îngrășământ bio-convențional cu formula NPK 12-12-12, la o rată de 200 kg/ha, utilizând drone pentru o distribuție uniformă. De asemenea, s-au aplicat biostimulatori pe bază de rizobacterii, precum Atlanticell Nitromix și Cropmax, pentru a stimula dezvoltarea sistemului radicular și a masei foliare, sporind rezistența plantelor la boli, dăunători și stresuri abiotice”, spun specialiștii.

Potrivit acestora, restaurarea pajiștilor montane urmărește ”revitalizarea terenurilor degradate și creșterea biodiversității” și crearea unui mediu de pășunat favorabil pentru animale.

”Pe termen lung, se anticipează o simbioză benefică între pășune și animale, ceea ce va duce la creșterea productivității de lapte și carne, sprijinind astfel dezvoltarea socio-economică a zonei montane”, spun inițiatorii proiectului.

Astfel, cu ocazia Zilei Internaționale a Munților proiectul european MountResilience a anunț ” progrese semnificative în cadrul demonstratorului regional de la Râu Sadului, dedicat restaurării pajiștilor montane prin inovații sustenabile”.

Demonstratorul regional de la Râu Sadului, coordonat de clusterul ROHEALTH, face parte din proiectul MountResilience finanțat prin programul Horizon Europe.

Publicitate Google
Acest site foloseste cookies pentru a imbunatatii experienta cititorilor. Vezi aici Politica de Cookies. Citeste si Politica de Confidențialitate pentru a intelege cum folosim datele personale.