stiridesibiu.ro

Știri de Sibiu > Știri

TS: Fostul director al CCIA Sibiu are interdicție să comunice cu peste 30 de persoane

tribunal sibiu 12.12.2021


Directorul Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Sibiu, Eugen Iordănescu, plasat sub control judiciar pentru în dosarul de trafic de influență și dare de mită instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu, și-a pierdut dreptul de mai ocupa funcția de conducere, are interdicție să părăsească orașul și să comunice cu 34 de persoane- suspecți și martori în dosar, potrivit deciziei Judecătoriei Tribunalului Sibiu.

Magistrații sibieni au respins vineri cererea Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu de prelungire a măsurii de arestare preventivă, cu termen de contestare a măsurii în 48 de ore, și au dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, timp în care fostul director al CCIA Sibiu este obligat să respecte mai multe interdicții.

”(...) pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Iordănescu Eugen trebuie să respecte următoarele obligaţii: a) să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de drepturi şi libertăţi, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat; b) să informeze de îndată organul de urmărire penală, judecătorul de drepturi şi libertăţi, judecătorul de cameră preliminară sau instanţa de judecată în faţa căreia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei; c) să se prezinte la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Sibiu – Poliţia mun. Sibiu, desemnat cu supraveghere lui, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat.(...) impune inculpatului IORDĂNESCU EUGEN ca, pe timpul controlului judiciar, să respecte următoarele obligaţii: - să nu depăşească limita teritorială a municipiului Sibiu, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei; - să nu se apropie, să nu ia legătura şi să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale cu: suspecţii I.Ş. A.M., martorii: D.I.-S., Z.R.-C., H.R.-A., P.A.I, S.M., D.L.-G., D.R., O.S.-I., O.I.-M., R.A.-I., Ţ.F., T.S.-C., T.D.-D., S.G., D.M., A.N., M.A.A., B.M.S., C.A.D., G.O., , B.A.; C.D., C.C.M., N.D.-I., O.Ş., I.T.-I., A.G.-A., T.-K.M.T.,T.I., V.D.I., L.B.-M., R.N.M.-O., - Să nu se deplaseze în incinta Camerei de Comert, Industrie și Agricultură Sibiu şi să nu exercite funcţia de director general în cadrul acestei instituții”, se precizează în soluția pronunțată în dosar”, se precizează în soluție.

În cazul încălcării obligațiilor impuse de judecători, fostul director al CCIA Sibiu riscă înlocuirea măsurii controlului judiciar cu cea a arestării preventive.

În dosarul ”CCIA Sibiu” sunt cercetate penal trei persoane, dintre care una este învinuită de infracțiuni de corupție iar alte două au calitatea de suspect.

Zeci de percheziții într-un dosar de delapidare și spălare de bani la Camera de Comerț Sibiu; Trei suspecți într-o primă etapă

Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu a anunțat joi, în urma unor ample descinderi în Sibiu și București, că trei persoane din conducerea Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Sibiu sunt cercetate penal, în calitate de suspecți într-un dosar de delapidare și trafic de influență.

”Întrucât, din datele și probele existente în cauză la acest moment rezultă indicii rezonabile că suspectul (cu funcţie de conducere în Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Sibiu) a comis infracțiunile de delapidare, în formă continuată, trafic de influență, dare de mită, şi folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în timp ce suspecta (cu funcţie de conducere economică în cadrul Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Sibiu) a săvârșit infracțiunea de complicitate la delapidare iar suspectul (gestionar şi administrator al resurselor financiare ale acestei organizații non-profit) a comis infracțiunile de complicitate la delapidare, complicitate la cumpărare de influență şi complicitate la trafic de influență, prin ordonanța procurorului de caz din data de 06.12.2021 s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de aceştia, cei trei dobândind astfel calitatea de suspecți în cauză”, a transmis Ioan Veștemean, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu.


Scandal pornit de la banii din vânzarea sediului și de la programul Regiune Gastronomică

După mai bine de 6 luni de când omul de afaceri sibian Gheorghe Aldea a fost suspendat din funcția de președinte al CCIA Sibiu, pentru ”încălcarea repetată și gravă a prevederilor statutare și a îndatoririlor ce îi revin în validate de președinte” și a modului în care au fost folosiți banii organizației, procurorii sibieni au luat urma banilor.

Gheorghe Aldea a fost îndepărtat de la conducerea Camerei de Comerț Sibiu

Potrivit anchetatorilor, o parte din bani mergeau către mai multe firme implicate în programul „Sibiu – Regiune Gastronomică Europeană 2019” gestionat de Consiliul Județean Sibiu.

”În fapt se reține că, în perioada decembrie 2018 – septembrie 2020, suspectul (cu funcţie de conducere în Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Sibiu) ajutat fiind de suspectul (cu funcţie de conducere economică în cadrul Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Sibiu) și suspectul (gestionar şi administrator al resurselor financiare ale acestei organizații non-profit) a efectuat mai multe plăți nejustificate, folosind, fără drept, sumele de bani ale acestei entități juridice, sume provenite, cel mai probabil, din înstrăinarea, în luna decembrie 2018, a imobilului situat în municipiul Sibiu, str. Telefoanelor, nr. 1, jud. Sibiu (sediul C.C.I.A. Sibiu), în schimbul unui preț de 2.050.000 de euro, activități susceptibile a întruni elementele constitutive ale infracțiunilor de delapidare, în formă continuată,(...) și respectiv complicitate la delapidare, în formă continuată, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Sibiu, potrivit protocolului consorțiului creat în vederea organizării și derulării evenimentului „Sibiu – Regiune Gastronomică Europeană 2019”, nu contribuia cu resurse financiare la acest eveniment, având aport doar în know-how și în atragerea de eventuale sponsorizări, suspectul, încălcând acest protocol, a efectuat plăți către mai multe entități juridice (societăți comerciale, asociații și fundații), dispunând astfel, fără drept, de sume de bani pe care le gestiona și le administra în numele C.C.I.A. Sibiu, asigurându-se astfel un folos material altuia”, a precizat Parchetul Sibiu.

Din banii CCIA s-au făcut plăți către consorțiul care a finanțat programul „Sibiu – Regiune Gastronomică Europeană 2019”.

”(...) suspectul (cu funcţie de conducere în Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Sibiu) a efectuat plăți suplimentare, fără drept, din conturile acestei entități juridice, ce se ridică la valoarea totală de 338.589,61 lei, după cum chiar suspectul recunoaște indirect prin solicitarea decontări acestor cheltuieli ca fiind făcute din fonduri proprii în legătură cu organizarea evenimentului „Sibiu – Regiune Gastronomică Europeană 2019”.Suspectul (cu funcţie de conducere în Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Sibiu), beneficiind de ajutorul celorlalţi doi suspecţi a dispus achitarea din conturile C.C.I.A. Sibiu a unor servicii în valoare totală de aproximativ 830.000 lei care nu au fost prestate în folosul acestei entități non-profit, existând o suspiciune rezonabilă că acestea au fost prestate în folosul personal al făptuitorului sau în beneficiul societății comerciale controlată de familia suspectului”, se mai menționează în document.

Control total in numirile de la Aeroportul Sibiu și din CA-urile societăților controlate de CJ Sibiu

În luna septembrie procurorii sibieni au decis extinderea urmăririi penale „in rem” cu privire la infracțiunile de cumpărare de influență, complicitate la cumpărare de influență, complicitate la trafic de influență, trafic de influență, și respectiv dare de mită, urmare a implicării lui Eugen Iordănescu în deciziile de selecție a membrilor CA de la Aeroport și Drumuri.

Suspectul (cu funcţie de conducere în Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Sibiu) deține rolul primordial în a decide câştigătorul concursurilor, dat fiind faptul că acesta era persoana care efectiv întocmea scrisoarea de așteptări și, totodată, acesta era privit ca persoana ce deținea cunoștințele de specialitate și soluțiile manageriale necesare în vederea atingerii acelor obiective, cu alte cuvinte suspectul avea atât întrebările, cât și răspunsurile la acest interviu, rolul celorlalți doi membrii fiind unul neînsemnat, de altfel, rolul de unic decident al acestuia, este precizat chiar de acesta în cadrul mai multor discuții telefonice legate de întocmirea scrisorii de așteptări, dar și relative la modalitatea de intervievare a membrilor în Consiliul de Administrație al societății Drumuri și Poduri S.A. Sibiu”, a comunicat Parchetul Sibiu.

Tatonări cu șeful IPJ Sibiu pentru postul soției

Procurorii detaliază în amănunt cum reprezentantul CCIA, desemnat de CJ Sibiu să conducă selecțiile de la Aeroportul Sibiu, ar fi încercat să aranjeze menținerea soției inspectorului șef la IPJ Sibiu, chestorul Tiberiu Ivancea, în funcția de director comercial al AIS.


”Suspectul (cu funcţie de conducere în Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Sibiu), cunoscând faptul că o persoană urmează a candida pentru postul de director comercial în cadrul Aeroportului Internațional Sibiu R.A. și implicit urma a susține un interviu în fața comisiei de selecție al cărui unic decident era suspectul, l-a contactat telefonic pe soțul, polițist cu funcție de conducere în I.P.J. Sibiu pentru a stabili o întâlnire cu acesta, în cadrul căreia ar putea discuta atât situația agentului de poliție C.S.R. cât și cea a soției polițistului, potențială candidată la funcția de director comercial al Aeroportului Internațional Sibiu R.A”, au precizat anchetatorii.

Conform comunicatului de presă, directorul CCIA și șeful IPJ Sibiu s-a întâlnit chiar în sediul Poliției.

”În data de 19.08.2021, suspectul a venit la biroul polițistului cu funcție de conducere în I.P.J. Sibiu, unde, după o scurtă tatonare prin solicitarea unor sfaturi de natură tehnică cu privire la modalitatea de transfer a polițiștilor, i-a solicitat să îl transfere pe agentul de poliție C.S.R.de la Postul de Poliție Șelimbăr la o unitate de poliție rutieră din municipiul Sibiu.
Imediat după solicitarea legată de transferul polițistului, și-a oferit „serviciul” său în folosul candidatei, spunând că trebuie să aibă o întâlnire cu aceasta unde urmează a discuta cu privire la cerințele concursului de ocupare a postului de director comercial în cadrul Aeroportului Internațional Sibiu R.A., în care a afirmat că trebuie să o pregătească și să o pună în temă cu obiectivele și metodele manageriale de atingere ale acestora întrucât au fost cazuri când au „picat” candidați”, a mai transmis Parchetul Sibiu.


”Sfori” și pentru alegerile din CA -ul Aeroportului Sibiu

La începutul lunii octombrie dosarul a luat o amploare și mai mare, după ce procurorii au dispus extinderea urmăririi penale „in rem” cu privire la infracțiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite în cazul selecției membrilor CA de la Aeroport.

Procurorii susțin că suspectul a fost sunat de angajatul CJ Sibiu, candidat pentru funcția de membru al CA al Aeroportului, căruia i-a dezvăluit informații despre selecție.

”În fapt, la data de 06.09.2021, suspectul (cu funcţie de conducere în Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Sibiu) ce a întocmit scrisoarea de așteptări din partea autorității tutelare, respectiv Consiliul Județean Sibiu, este apelat de către candidatul, președinte în funcție al Consiliului de Administrație al Aeroportului Internațional Sibiu, care și-a depus candidatura pentru un nou mandat de membru în consiliul de administrație al Aeroportului Internațional Sibiu.Astfel, suspectul i-a transmis candidatului mai sus menţionat soluțiile pe care acesta din urmă trebuie să le expună pentru a fi considerat compatibil cu funcția de administrator pe care urma a o ocupa, in concreto, examinatorul/evaluatorul i-a spus candidatului, neautorizat a deține astfel de date sau informații, răspunsurile corecte la examenul/concursul pe care urma a-l susține în data de 28.09.2021”, se menționează în comunicat.

După concurs, s-a dovedit că înțelegerile între angajatul CJ și Iordănescu au funcționat.

”Ulterior acestor discuții telefonice ample, în cadrul cărora candidatul, fără a fi autorizat, a aflat date și informații nedestinate publicității de la deținătorul acestor date, a avut loc interviul în cadrul căruia candidatul și-a prezentat proiectul său managerial (scrisoarea de intenții) în fața comisiei de selecție din care făcea parte directorul executiv al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Sibiu, acesta, după cum anterior s-a precizat asumându-și rolul de unic decident, iar, în urma evaluării acestui proiect întocmit pe baza informațiilor furnizate, fără drept, de examinator, acest candidat a fost declarat admis, toți ceilalți candidați la funcția de membru în cadrul Consiliului de Administrație al Aeroportului Internațional Sibiu fiind declarați respinși”, a mai precizat Parchetul Sibiu.

CJ Sibiu susținea în luna noiembrie că selecțiile s-au făcut după regulament.

CJ Sibiu despre selecția CA-ului de la Aeroportul Sibiu, vizată de o anchetă a Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu

USR Sibiu după reținerea lui Iordănescu: Este necesară refacerea selecțiilor pentru CA-urile de la Aeroport și Drumuri

Octavian Isailă în scandalul care a cutremurat CCIA Sibiu: Dacă suspiciunile procurorilor de confirmă, va fi convocat Colegiul de Conducere

Judecătorii sibieni au dispus control judiciar în cazul directorului CCIA Sibiu


Publicitate Google
Acest site foloseste cookies pentru a imbunatatii experienta cititorilor. Vezi aici Politica de Cookies. Citeste si Politica de Confidențialitate pentru a intelege cum folosim datele personale.