stiridesibiu.ro

Știri de Sibiu > Știri

Turcan, apel pentru salvarea Cetății Slimnic de la distrugere totală: Riscă să dispară din orgoliu și lipsă de dialog

cetate slimnic - sibiu - distrugere- monument istoric - apel-  Biserica Evanghelica - Raluca Turcan 12.04.2025

Deputatul Raluca Turcan, fost ministru al Culturii, a lansat un apel public la dialog între Biserica Evanghelică și statul român pentru salvarea Cetății Slimnic de la distrugere totală. Cetatea monument istoric ce dispune de o capelă gotică, singura care mai poate fi admirată azi, „riscă să dispară din orgoliu și lipsă de dialog”, a avertizat parlamentarul într-un comunicat publicat pe Facebook.


”În inima Transilvaniei, la doar câțiva kilometri de Sibiu, se află Cetatea Slimnic, o bijuterie gotică începută în secolul al XIV-lea. Deși timpul și istoria i-au șlefuit contururile, ea încă mai stă în picioare, martoră tăcută a secolelor care au trecut peste ea. Dar astăzi, cel mai mare pericol nu mai este trecerea vremii, ci incapacitatea oamenilor de a colabora. Cetatea este de o valoare istorică și arhitecturală incomensurabilă. A fost ridicată pentru a apăra comunitatea sașilor din zonă, iar ruinele sale au un farmec aparte care atrage turiști, istorici și fotografi. Cetatea nu este în proprietatea statului și este nevoie doar ca proprietarul să colaboreze cu autoritățile locale sau cu ONG-urile pentru a o salva. Încercările repetate de restaurare au fost blocate de refuzuri. Și e păcat, căci timpul trece iremediabil peste acest excepțional obiectiv de patrimoniu. Monumentul se degradează pe zi ce trece. Un acoperiș prăbușit, ziduri care se surpă, vegetație care înghite totul. Și nimeni nu poate interveni legal”, a scris Turcan după o vizită recentă la cetate.

slimnic- sibiu - cetate - raluca turcan


Pentru că nici Primăria Slimnic, nici statul sau altcinea nu au dreptul că intervină pentru salvarea ansamblului arhitectural, fostul ministru a lasat un apel public la dialog, în speranța că proprietarii cetății vor accepta o variantă de colaborare pentru lucrări de restaurare și intreținere.

”Cetatea Slimnic nu moare din lipsă de fonduri sau din nepăsarea autorităților. Ea riscă să dispară din orgoliu și lipsă de dialog. Un monument ca acesta aparține, simbolic, întregii națiuni. A-l lăsa să piară înseamnă să ne pierdem o parte din identitate. Poate că acum e timpul ca oamenii să înțeleagă că patrimoniul nu e o moștenire privată, ci o responsabilitate comună”, a mai adăugat Turcan.

Cetatea Slimnic, construită în secolul al XIV-lea și înscrisă pe lista monumentelor istorice în 2010, aparține Parohiei Slimnic a Bisericii Evanghelice de Confesiune Augustană din România.

slimnic- sibiu - cetate slimnicFoto: Facebook/RalucaTurcan


În lipsa unei înțelegeri cu proprietarul cetății, de-a lungul anilor, primarii din Slimnic au asistat neputincioși la degradarea monumentului, chiar dacă ar fi putut să accezeze fonduri pentru restaurare.


Chiar și în stare de degradare, Cetatea Slimic sau Stolzenburg (Cetatea Mândră) este un punct de atracție pentru turiști, vestită fiind pentru legendele sale.

Cetatea Mândră sau Cetatea din Slimnic, loc de legende și zbucium


cetatea simnic- sibiu - romania Foto: Facebook/RalucaTurcan
Publicitate Google
Acest site foloseste cookies pentru a imbunatatii experienta cititorilor. Vezi aici Politica de Cookies. Citeste si Politica de Confidențialitate pentru a intelege cum folosim datele personale.